alvászavar?

...mindenki engem zaklat a hülyeségeivel, reggeltől estig csöng a telefonom, ráadásul még éjszaka is álmatlanul forgolódom.

Nyugodtan akarok aludni éjszaka, tovább...

instant kávé?

...az energiaitalok napokra kiütnek, ahelyett, hogy felpezsdítenének, a napi háromszori kávé pedig semmit nem használ.

Egész nap energikus akarok lenni, tovább...

stressz?

...a wellness hétvégék időhiány miatt kilőve, arra pedig, hogy mikor nyaraltam utoljára már nem is emlékszem.

Kiégtem, fel akarok töltődni, tovább...

testedzés?

..ezt a "sportizét" se nekem találták ki, még a hátam mögött is összesúgnak, mintha valami csodabogár lennék, ráadásul a haverjaim is leléptek sörözni.

Jobb állóképességre vágyom, tovább...

Kinek szól?

Te is elfoglalt üzletember, karrierista, esetleg munkamániás vagy? Teljesítőképességed határán szeretnél kicsit feltöltődni energiával, de......hogyan?

mi változott?

Friss bejegyzések

Archívum

Linkblog

Munkahelyi stressz, munkahelyi stressz ellen...

2008.06.07. 15:48 | Energikus Menedzser | 20 komment

Címkék: stressz munkahelyi stressz stressz ellen munkahelyi stressz ellen anti stressz stresszes

Munkahelyi stressz

 

Hogyan ismerhető fel a munkahelyi stressz, és mit tehetsz ellene?

 

A munkahelyi stressz felismerése...

A stresszel (azon belül a munkahelyi stresszel) kapcsolatban az egyik legnagyobb probléma, hogy nem mérhető, nehezen behatárolható mikortól, és mennyire káros.

Szerencsére ez azt is jelenti, hogy józan paraszti ésszel "elvileg bárki" megállapíthatja, hogy ki van-e téve a munkahelyi stressz káros hatásainak.

 

A munkahelyi stressz tünetei...

Na akkor nézzük.

Mivel a munkahelyi stressznek egyértelmű tünetei vannak, ezért pillanatok alatt megállapíthatod, ha gáz van.

Azok az intő jelek

1. Rendszeresen fáj a fejed? - "megnyugtatlak" nincs értelme a frontra fognod, valószínűleg kikészít a munkahelyi stressz.

2. Alvászavar, álmatlanság - többnyire ez is a munkahelyi stressz miatt van

3. Hullik a hajad, zsírosodik a bőröd - munkahelyi stressz bizony.

4. Gyakori hát és derékfájás - bár ez többnyire inkább az egész napos ülőmunkára vezethető vissza, azért a stressz erre is "rásegít".

5. Egyéb - magas vérnyomás, legyengült immunrendszer, stb... , minden, amit másra is rá lehet fogni.

"Az a fránya munkahelyi stressz..."

 

Mit tegyünk a munkahelyi stressz ellen?

Ne stresszelj!

Na jó, ez hülye vicc volt...

Mit tegyünk, és mit ne tegyünk?

Sajnos a munkahelyi stressz ellen nincsen jó gyógymód (bár egyes szakértők szerint van, pénznek hívják...), de azért tehetsz ellene, hogy teljesen ne készítsen ki.

1. A munkahelyi és az otthoni "lét" összeegyeztetése - Az nem élet, ha az ember reggel elmegy, este hazajön, és az összes kommunikációja a családtagjaival kimerül a "Szia, elmentem.", "Szia, hazajöttem."-ben. Pedig sokaknak csak ennyi jut...

2. Próbáld meg kikapcsolni az agyad. - Ha "teljesítmény alapú" a gondolkodásmdod, akkor nagyon hamar át kell állnod, különben a monoton munka felőröl. A munkahelyen elvégzendő feladatok többsége robotmunka, így is kell hozzáállni. Sajnos...

3. Esti regenerálódás - Lefekvés előtt heti 1-2 alkalommal meleg fürdő, langyos tej (whiskyvel kibélelve természetesen - na jó ez is csak vicc, de valakinél valóban használ), olvasnivaló (esti mese?).

4. Stressztényezők redukálása - Ez így elsőre bután hangzik, pedig vannak dolgok, amik igencsak ártalmasak, pedig nem is gondolná az ember. (pl. lefekvés előtt egy szomorú dráma, vagy akciófilm megnézése)

Amitől rosszul érezed magad, azt kerüld.

Sajnos a fenti tanácsok messze nem garantálják a sikert. Egészséges táplálkozással, sporttal természetesen tovább lehet redukálni a munkahelyi stressz hatását, de ezt gondolom eddig is tudtad.

 

Ha eleged van a munkahelyi stresszből, akkor kattints ide...

A bejegyzés trackback címe:

https://energikusmenedzser.blog.hu/api/trackback/id/tr47508361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

berti5 2010.09.16. 13:58:42

Így hogy ezeket végig olvastam, rájöttem hogy igencsak a munkahelyi stressz áldozatává váltam :S
És az hogy a pénz megold mindent... ez egy kicsit abszurd, nem lehetne valami jó kis homeopátiás vagy sporttal helyrehozni a dolgokat?

Ottóka25 2010.09.16. 15:00:58

szerintem is egy nagy kamu ez a pénz mindent megold..akkor oldja meg ha annyit keresel, hogy egy idő után ott tudod hagyni a munkahelyedet és elmenni nyugdíjba idő előtt...akkor lehetséges az, hogy valóban stresszmentes legyél

kuntabalu 2010.09.22. 10:27:03

@berti5: Mindenképpen a sportot ajánlom, a homeopátiás készítményekben nem hiszek, szerintem egy nagy átverés az egész! A stressz legjobb levezetője egy kiadós testmozgás, amibe mindent beleadhatsz és kiadhatsz!

gurken 2010.09.22. 10:43:16

A pénz nem old meg semmit! Ezt tapasztalatból mondom....

Gimnázium óta úgy neveltek és úgy éltem az életem, hogy mindig a maximumot kell nyújtanom, sosem ellenkeztem vitatkoztam csináltam amit mondanak, haladtam előre úgy ahogy kell szépen a karrier felé. Egy ideig élveztem is hajtott a fiatalos vágy, ráadásul ingen hamar igen nagyra sikerült jutnom, legalábbis szakmai szinten. Nos ennek az lett az eredménye, hogy folyamatos nyomás és teljesítménykényszer hatása alatt voltam és eddig megszokott személyiségemnek köszönhetően gyűlt bennem a méreg. Ugye baráti társaságom nem nagyon van, hiszen mindig háttérbe szorítottam őket, a kapcsolatokkal együtt. Most pedig már fizikai tüneteim jelentkeztek, hogy valami nem stimmel. Próbálok kitörni, tudom, hogy kell de nem tudom hogyan csináljam. De eldöntöttem, sikerülni fog!

Mamb 2010.09.24. 10:13:17

@gurken: Engem is hasonlóan neveltek, mindig a legtöbbet kell kihoznom magamból és a munkahelyemen is a legtöbbet nyújtom, ám a főnök pár hónapja a létszámleépítés rémképével fenyeget és sajnos ő az a típus aki a személyes érzései, érzelmei alapján választja meg a munkatársait és nem a szakmai hozzáértés alapján. Sok remek kolléga került már lapátra, míg a munkahelyen belüli baráti köre sértetlen, pedig ők (talán e kiváltságos helyzet hatására is) fele annyit teljesítenek.

Volt már szakmai témában összetűzésem a főnökkel, így ki tudja, hogy mennyire biztos a munkám. Korábban szerettem ebbe a barátságos közegbe bejárni, de mostanság már csak keserű szájízzel és sóhajtozásokkal lépek be a liftbe. De a sors úgy hozta, hogy az ebédszüneti Youtube nézelődés közben ráakadtam egy vicces videóra, melyben Mucsi Zoltán (általam nagyrabecsült színművész) ordas káromkodás közben egy Sedatif PC nevű homeopátiás készítményt szorongat. Utánaérdeklődtem mi ez és pár nappal később vettem belőle.

Mondanom sem kell, szerencsére jobb. Persze a kirúgástól ez sem óv meg, de legalább segít, hogy kikapcsoljak és ne rettegjek tőle. Szerintem neked is érdemes lenne utánanézned vagy ennek, vagy egy hasonlónak (vagy csak simán a videónak, egy jó nevetés is sokat segít a szürke hétköznapokban)! :)

Derben 2010.09.24. 10:36:24

Igen... Eleinte én is próbáltam ráfogni mindenfélére a tüneteket, de sajnos egy idő után muszáj volt belátnom, hogy én is részese vagyok ennek a borzasztó nép"betegségnek"...
A pénz tényleg nem old meg semmit.. Az lehet, hogy egy ideig megnyugtat a gondolat, hogy van (mert jó ha van!), de ezt is megszokjuk, és átveszi a helyét megint valami fránya manó a fejünkben... Nem tudom értitek-e?
Pont az előbb olvastam egy másik cikket, eléggé elmerültem ebben a témában, és ott is írtam, hogy már rengeteg orvosnál jártam, hátha tudnak segíteni, de mindegyik csak a szájukba adott szöveget papolja... Már nem is járok, hiszen ha meghallom a jól megszokott szöveget, legszívesebben megfojtanám őket...
Remélem a gyerkőceim nem fognak így járni, bár szerintem az idő haladásával a munkahelyeken egyre több mindent kell csinálni, és az elvárás is nagyobb, és ezzel arányosan a stressz is növekszik.
Sajnos ilyen világban élünk.. Azért még reménykedek, hogy találok megoldást, és kívánok mindenkinek ehhez sikereket! :)

Winmaci 2010.09.24. 11:50:13

Sajnos én a munkamániások közé tartozom!
Bár ez nem mindig hátrány, mert szerintem, aki mer álmodni és tesz is azért, hogy azokat megvalósítsa, sokkal többre juthat.
Ez egy ideig működik is - legalábbis, amíg nincs gyerek - nem nagyon van más dolga az embernek, csak a munka, persze, némi szórakozással a szabad órákban.
Na, ez nálam is így indult, de egy idő után minden időmet a munka töltötte ki; egyre kevesebbet találkoztam a barátaimmal, holmi kifogásokra hivatkozva lemondtam a programokat. Nem vettem észre, de már fizikai jelei voltak az állandó hajtásnak és persze az ezzel együtt járó stressznek, amit az állandó teljesítménykényszer okozott. Rövid időn belül sokat fogytam, állandó rosszkedv gyötört, stb. Aztán 3-4 hónapja - a családom hatására - elkezdtem sportolni. Javult a helyzet, de még nagyon nem az igazi.
Hallottam ezekről a homeopátiás szerekről én is, de még nem volt merszem kipróbálni.
Sőt, most olvasom Mamb hozzászólásában a Sedatifot, hallottam már valahol, bár nem ismerem, milyen készítmény.
Minden elérhető megoldás érdekelne!
Köszi előre is! :-)
És kitartást minden sorstársnak!
Szép napot!

hantabb 2010.09.27. 10:12:48

Szerintem a stresszes életet nagyban befolyásolja a személyiségünk, a környezetünk amit magunk köré építettünk és a minket érő hatások. Szerintem a stresszlevezetés módja nem a mesterségesen készített gyógyszerek, vagy a manapság oly divatos homeopátiás szerek. Meg kell találni egy tevékenységet, valamilyen hobbit ami kizökkent a mindennapok monotonításából, kicsit eltereli a gondolatainak és új színt ad a szürkeségbe. Nekem például ilyen a zeneírás zenehallgatás, vagy napi olvasás. Mindenképpen mozgassa meg a fantáziánkat és még mellékhatása sincsen.

tramcrash 2010.09.27. 13:18:38

Ez a cikk nagyon hasznos és konkrét tanácsokat ad a stressz leküzdéséhez.. én is hozzátenném a magam javaslatát: www.nyugoggyale.hu/stresszfitnesz/ :P:P

Persze van, hogy a figyelemelterelés és a kikapcsolódás nem segít, mert aközben is a stressztényezőn kattogunk, szerintem olyankor besegíthetünk egy kis homeopátiával, az ártani biztosan nem fog, ha meg mindez nem elég, akkor ott lehet hogy nem árt szakemberhez fordulni, mert a hosszú időn át fennálló stressz komoly következménnyel van az egészségre is.

Llajon 2010.09.27. 13:49:18

@hantabb: Ne alkoss addig véleményt, míg ki nem próbáltad őket. Nekem a feleségem ajánlott egy homeopátiás készítményt, nevezetesen a Sedatifet, mivel nagyon stresszes a munkám, és nehezen viselem. Mióta szedem ezt a készítményt, jobban tűröm a munkahelyi stresszt, illetve az alvászavarom, amivel szintén küszködtem is megszűnt. Próbáld ki, szerintem veszíteni nem veszítesz semmit vele, mellékhatása nincs, bizalommal ajánlom.

jonathan00 2010.09.29. 10:15:54

Jó hallani, hogy ezek a szerek valakinek segítenek. De ha annyira stresszes a munkád, hogy már nem tudod elviselni, akkor nem gondolkoztál el azon, hogy ez a munka nem neked való? Én például nem tudnék, úgy dolgozni, hogy folyamatosan ideges vagyok, így szerintem nem is lehet normálisan elvégezni a feladatodat. Válts munkát és nem is kell szedned majd semmit. Igaz manapság ez nem olyan könnyű, de kis keresgéléssel azért lehet munkát találni.

Mamb 2010.09.29. 11:31:30

@jonathan00: Azért ez közel sem olyan egyszerű, mint ahogy azt leírod. A szomszédom is így tett fél évvel ezelőtt és azóta is munkanélküli, pedig jól képzett és alaposan van szakmai tapasztalata. Ebben a gazdasági helyzetben egész egyszerűen felelőtlenség úgy otthagyni egy munkahelyet, hogy nem biztos a folytatás, ráadásul olyan magas a munkanélküli ráta, hogy örülhet az aki még nem vált azzá...

Nem csoda, hogy még a legjámborabb munkahelyen is rettegned kell. Nem a szívózó főnök vagy a rohadék munkatársak miatt, hanem mert könnyen lehet, hogy a következő hónaptól már nem lesz meg a munkahelyed... bekebelezi egy nagyobb vállalkozás, vagy csak simán csődbe megy.

Szóval okosabb döntés inkább maradni és valamivel kezelni a stresszt.

@tramcrash: Látom ez is majdnem ugyan az, mint a Mucsis filmek! :D Jót nevettem ezen is, bár a művészúr képességeit ez nem múlja felül! :)

tramcrash 2010.09.29. 14:52:50

Nekem nagyon bejön a stresszfitneszes vidi még mindig :D
Lehet váltok sedatifről a poén filmekre, mivel ugyanúgy jó hatással van a nevetés egy-egy betegségre vagy stresszes szitura a munkahelyen, mint némelyik homeopátiás szer... lásd: nevetőkúrák külföldön.

hantabb 2010.10.06. 10:42:44

Nagyon vicces videó tényleg....Mindig fontos az életben hogy az ember megtalálja a pozitív dolgokat, és erre pont jó a nevetés, jókedv.Ki kell törni a rossz hangulatból és ehhez semilyen gyógyszer nem megoldás, csak a saját akaraterő és persze keresni az élet szebb oldalát.

tramcrash 2010.10.06. 13:03:21

@hantabb: pontosan,van sokféle pirula a stressz ellen,de azok joval több kárt okoznak csak,mint amennyit használnak...nekem a családunkban is van rá példa ,komoly gyomorpanaszai lettek a pszichológus által felirt gyogyszertöl a nagybátyámnak,ezután váltott az általam már emlitett Sedatifre...azota az egész család is csak az ilyen készitményekben hisz,ha a !stresszröl,depressziorol van szó..

Breadi__ 2010.10.06. 13:32:03

Valóban jó hatással van a nevetés a stresszre, de sajnos nem mindig nevet az ember, és így nem tudja teljesen megggyógyítani magát. Akarterő? Igen kell a gyógyuláshoz, de ha egyszer olyan stressz uralkodik el rajtad, hogy már a depressziót is észreveszed magadon, nehéz nevetni.
Ott lehet hagyni a munkát is, de a mostani helyzetben lehet nem talál olyan jól fizető állást, mint amilyet most végez. Lehet egyáltalán nem is talál, én ezen nem csodálkozom, hogy a stressz miatt nem mondanak fel az emberek. Én se tettem, mert féltettem a jövőmet.
Inkább szedek ilyen homeopátiás pirulákat, mint hogy kiváltsam az orvos által felírt nyugtatókat, altatókat, mert nagyon sok doki szerint ez a megoldás. Még mindig jobb ennél,nem?
Én próbálkoztam ezzel, és nálam nagyon hatásos volt. Nagy erőt vettem magamon, elkezdtem odafigyelni az étkezéseimre, sportolok rendszeresen, és keresek aktív pihenési lehetőséget is, ami nem csak a testnek hasznos :)

besokalok 2010.10.08. 11:31:27

Sajnos bizony nem lehet megtenni, hogy csak fogod magad és otthahagyod a munkád. Magyarországon nem...Nem is csak az álláskeresés bonyodalmai, de ha még sikerül is olyan munkát találni amit szeretsz, akor is kezdheted előlröl a ráhangolódást ismerkedést. 10 éves munkatapasztalatod pedig mehet a kukába, csak azért mert egyetemen rosz szakirányt választottál. Mert velem bizony ez a helyzet. Van egy papirom, de utálom azt a fajta munkát ami hozzátartozik. Marad a stressz a pirulák és a reménykedés, hogy lesz majd jobb is.

besokalok 2010.10.08. 11:36:35

Én szedek mindenféle szert. De csak részleges javulásra elég. Szerintem ez hosszútávon nem megoldás. A nevetéssel egyetértek az a legjobb gyógyír.

Joco22 2010.10.08. 13:14:23

Ha csak részleges javulásra elég az a sok szer, amit te mondtál, akkor egyáltalán minek szeded? Mert teljesen nem gyógyít meg. És azt a kis javulást ki lehet váltani más, gyógyszer mentes kúrával is. Nézz valami hobbi után! Mert ha megtaláltad, amit igazán szeretsz csinálni, akkor abban örömödet leled, és sokat nevethetsz is közben, és már ez is részleges javulás.
Nem szeretem gyógyszerekkel tömni magam, és ha stresszes vagyok, akkor főleg nem az az első, hogy bekapjak valami bogyót.
Ezek a homeopátiás szerek is csak egy nagy maszlag, mert azt mondják róluk, hogy természetes összetevőket tartalmaz. De ezeket biztos meg lehet találni más dolgokban is. És még milyen drágák..Szerintem csak a gyógyszergyártók akarnak átverni minket..

Maicon 2010.10.08. 14:56:51

Csatlakozva az előttem szólókhoz, a nevetés igen is jó orvosság, és nagyon sok mindenben segít az embernek, legyűrni a problémákat v csak egy nehéz napot átvészelni. Fontos, h minél több programot szervezzünk magunknak (színház, mozi), de lehetőleg vígjátékokat, komédiákat nézzünk, mrt az nem csak kikapcsol, hanem megnevettet is (hamár az élet olyan szomorú).
@@tramcrash: nagyon jók az itt található videók, ezek tényleg feldobják a napot. Bár a termékről méég nem sokat hallottam, de lehet, h ezek után egy próbát megér...
süti beállítások módosítása