alvászavar?

...mindenki engem zaklat a hülyeségeivel, reggeltől estig csöng a telefonom, ráadásul még éjszaka is álmatlanul forgolódom.

Nyugodtan akarok aludni éjszaka, tovább...

instant kávé?

...az energiaitalok napokra kiütnek, ahelyett, hogy felpezsdítenének, a napi háromszori kávé pedig semmit nem használ.

Egész nap energikus akarok lenni, tovább...

stressz?

...a wellness hétvégék időhiány miatt kilőve, arra pedig, hogy mikor nyaraltam utoljára már nem is emlékszem.

Kiégtem, fel akarok töltődni, tovább...

testedzés?

..ezt a "sportizét" se nekem találták ki, még a hátam mögött is összesúgnak, mintha valami csodabogár lennék, ráadásul a haverjaim is leléptek sörözni.

Jobb állóképességre vágyom, tovább...

Kinek szól?

Te is elfoglalt üzletember, karrierista, esetleg munkamániás vagy? Teljesítőképességed határán szeretnél kicsit feltöltődni energiával, de......hogyan?

mi változott?

Friss bejegyzések

Archívum

Linkblog

Migrén gyógyszer, migrén ellen, migrénes fejfájás, migrén kezelés, migrén gyógyítása

2008.06.08. 22:05 | Energikus Menedzser | 5 komment

Címkék: migrén migrén gyógyszer migrén ellen migrénes fejfájás migrén gyógyítása

Migrén gyógyszer

 

Milyen gyógyszereket és hogyan érdemes szedni migrén ellen?

 

Migrén elleni gyógyszerek fajtái...

Bár alapjába véve nem vagyok "gyógyszerpárti", a migrén kifejezetten olyan dolog, ami tönkreteszi az ember egész napját, ezért néha gyógyszerhez kell folyamodnunk.

Ma már több olyan gyógyszer is van, amit kifejezetten migrén ellen készítettek, de vannak olyan gyógyszerek is, amiket bár más betegségekhez fejlesztettek ki, de csillapíthatják a migrén bizonyos fajtáit.

1. Fájdalomcsillapítók - Ezek azok a gyógyszerek, amiket akkor kell beszednünk, amikor a tünetek már jelentkeztek.

2. Prevenciós készítmények - Olyan gyógyszerek, amiket általában napi rendszerességgel szednek egyes emberek, és csillapíthatják a migrént

"Hé öreg, fáj a fejem, adjál valamit..."

 

Migrén elleni gyógyszeres "stratégia"...

Mivel bizonyos gyógyszerek függőséget okozhatnak, rendszeres szedésük tovább erősítheti a migrénedet, ezért mindig kérd ki a háziorvosod, vagy egy szakember véleményét, ha úgy érzed rendszeresen fájdalomcsillapítókhoz kell nyúlnod a migrén csillapításához.

 

Fájdalomcsillapítók...

1. Nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek

Ezek a köztudatban a legelterjedtebb migrén elleni gyógyszerek, mint például az ibuprofen (pl. Advil). Bizonyos helyzetekben a közepes erősségű migrén ellen is hatásos, de az erősebb migréneknél nem segítenek.

Amennyiben túl gyakran, túl nagy mennyiségben kell ezekhez a szerekhez fordulnod, feltétlenül keress fel inkább egy szakembert!

Ezen migrén elleni gyógyszerek használata ugyanis hosszú távon gyomorbántalmakhoz, gyomorfekélyhez, vagy a migrén erősödéséhez vezethetnek.

2. Triptánok

Ezek az "erős" migrén gyógyszerek, amiket kifejezetten elviselhetetlen migrénben szenvedők számára készítenek.

Ide tartozik a sumatriptan, zolmitriptan, almotriptan, frovatiriptan, eletriptan, rizatriptan és a naratriptan.

A triptánok mellékhatásai lehetnek: émelygés, szédülés, izomgyengeség, ritkábban szélütés és szívroham.

3. Ergot alkaloidok

Még a triptánok elterjedése előtt gyakran alkalmazták őket.

Olcsóbbak, de kevésbé hatékonyak, mint a triptánok.

4. Ópiumok, ópiát-származékok

Kábító fájdalomcsillapító tartalmú gyógyszerek, néha alkalmas a migrén kezelésére.

Mivel könnyen függőséget okozhatnak, ezért ha lehet, kerüld őket!

 

Megelőző szerek...

Ezek olyan gyógyszerek, amik csökkenthetik a migrén intenzitását. Az esetek nagy részében nem is képesek teljesen kiküszöbölni a migrén hatásait.

Ide tartoznak a vérnyomás-szabályozó gyógyszerek, az antidepresszánsok, az epilepszia elleni készítmények.

Persze ez az információ számodra teljesen irreleváns, ha nem szorulsz rendszeres gyógyszere kezelésre.

 

Összegzés...

Enyhébb fájdalom csillapítókat a legtöbb esetben következmény nélkül beszedhetsz, de minden kérdéses esetben fordulj szakemberhez!

Mivel a migrén az esetek többségében az egészségtelen életmódra vezethető vissza, ezért én inkább arra szavazok, hogy törődj kicsit magaddal, becsüld a testedet, és meg fogja hálálni a gondoskodásodat.

 

Ha úgy érzed van értelme törődnöd a testedel, akkor kattints ide...

A bejegyzés trackback címe:

https://energikusmenedzser.blog.hu/api/trackback/id/tr3510321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrsrobinson 2009.02.18. 12:49:51

Nekem immáron hónapok óta tart a fejfájásom, hányingerrel, fényre és hangra iszonyatos érzékenységgel. A fejem bal oldala fáj, aztán lezsibbad, aludni alig lehet tőle. Ultrahangon megállapították, hogy ez bizony migrén. Kaptam is egy receptet, rajta a Relpax nevű gyógyszerrel. És képzeljétek, ha elkezd fájni ismét, mint régen, beveszem, és nem jutok el az iszonyatos kínok közé, mint azelőtt! Nem gondoltam volna...szóval próbálkozzatok, barátnőm is kipróbálta,, mert ez bármennyire nem fertőző betegség, mégis sok ismerősöm szenved tőle érthetetlen okoból...no hát Relpax. Egy próbát megér, a szenvedést kell nem tűrnünk!

gurken 2010.09.22. 10:46:25

Nekem eddig semmi sem használt, pedig már rengeteg mindent kipróbáltam. Nem gyógyszer kell ide, hanem életmód váltás én egyre inkább hiszem. De hát a mai világba ki teheti meg ezt csak úgy??

Llajon 2010.09.27. 13:51:26

Nekem is rengeteget fáj a fejem, főként a rengeteg stressz miatt. Plusz ha ez nem lenne elég, frontérzékeny vagyok, ami szintén migrént vált ki a szervezetemből. Tud valaki valamilyen megoldást erre? A hagyományos gyógyszerek és kezelési módok nem segítettek, ezért valami újat keresek. Aki tud valamit, ami bevált, kérem írja meg.

Breadi__ 2010.10.06. 13:38:14

Én kataflamot használok fájdalomcsillapításra. Az orvos már adott be nagyon sok szurit, hogy elmúljon teljesen, de semmit nem használt. Én is az éltemódváltásnál kötöttem ki, lewszokóban vagyok a dohányzásról, ez a legfontosabb, és még a szokásos dolgok - egészséges táplálkozás, sport, próbálok nem stresszelni a dolgokon, ha ez nem sikerül, akkor keresek valakit, akinek kidühöngöm magam. Nem tudom mennyire fog beválni, az biztos, hogy kicsit enyhébb a migrén. Remélem lesz ennél jobb is

besokalok 2010.10.08. 11:34:43

Én napi rentszerességel futok, már fél éve nem dohányzom, de hiába a migrén ugyanúgy kínoz. Sajnos a munkahelyi streszt nem tudom elkerülni.
süti beállítások módosítása